lauantai 6. kesäkuuta 2015

Sorapuutarha

Edellispäivänä oli vihdoin sateeton aamupäivä ja navakasta tuulesta huolimatta suuntasin apulaisteni kanssa Seijan Perennatarhalle (perennatarha.net) Punkalaitumella. En ollut siellä ennen käynyt ja matkakin on hieman pitkä, mutta tämä kaunis puutarha taitaa olla meidän lähin ei kauppaketjuihin kuulumaton kauppapuutarhamme.

Palvelu oli erinomaista ja myyjällä tietotaitoa sekä puutarhaintohimoa. Pihapiiri oli kaunis, vaikkemme kovan tuulen vuoksi ylimääräisiä kierrelleetkään. Lasten retken kohokohta oli Hansu-kissa joka sai varmasti viikon silityskiintiönsä täyteen.

Reissun tavoitteena oli saada uuden rantakalliomme soraseinämät kuntoon. Katsoin kasvivalikoiman etukäteen läpi ja kokosin hankintalistan kasveista: hiekassa, sorassa ja paahteessa viihtyviä kasveja.

Homma lähti hyvästä etukäteissuunnitelmasta huolimatta lapasesta ja ostin kasveja hiukan muuallekin. Jumaltenkukka ja särkyneet sydämet pääsevät jonnekin vielä tuntemattomaan paikkaan ja iiris sekä valkoiset pelargoniat saunamökin tuntumaan.


Kärräsimme kasvit sorakuopalle ja katselin uusille perennoilleni sopivia koloja. Ja sitten kävi niin kuin joka kerta ennenkin. Projekti otti vallan ja antoi lisätehtäviä.


Kuopan kaivanut kaivurimies kasasi kuopan takaseinämälle kivenmurikoita, joita ei kuitenkaan riittänyt koko matkalle. Kasa on oikealla ja loput seinämästä on soraa. Kivet ovat suorareunaisia ja syliinmahtuvia, hmm... Vasemmalla taas on kohta johon ajattelin rantakalliolle johtavien portaiden joskus tulevan. Olen kysellyt vaivihkaa, josko joltakin porrastyömaalta jäisi vanhoja portaita, jotka voisin ottaa puutarhakäyttöön. Portaita ei kuitenkaan koskaan irroteta kokonaisina, joten taitaa olla turhaa odottaa porrasapua sieltä päin.


Olihan sitä sitten koitettava jaksanko nostaa kiviä. Ensimmäiset kolme kerrosta kaivoin kivien paikat käsin ja pienellä istutuslapiolla, kun se nyt sattui kasvien takia olemaan mukana. Loppujen porrasaskelmien kanssa oli annettava periksi ja hain kunnon lapion.


Kasveja pääsi kivienkoloihin ja rantahiekkaan.


Valmiit portaat.Näkyy näköjään muutama kivi olevan pahasti kallellaan. Täytyypi käydä korjaamassa.Hiekkarinne, josta meillä oli tapana liukastella kalliolle.

Valmis rantakallio ja sorapuutarha. Tai eihän mikään koskaan valmis ole. Mehitähtiä ja keltamaksaruohoa ajattelin vielä siirtää pihan toisesta päästä ja jokin istumapaikkakin olisi kiva. Ja kun tämä jatkuva sade loppuu, selviää onko hietikolla ja kallionreunassa oleva vesi pohjavettä vai valumavettä. Jos tuo on vain valumavettä, koitan harata hietikon enemmän hiekkarantaa muistuttavaksi.

Teen vielä kasvilistauksen erikseen.


2 kommenttia:

  1. Tulipas kivat portaat. Tuetko niitä jotenkin sementillä tms.?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Ladoin kivet siten, että ylempi porras on aina alemman päällä ja perä upotettu soraan. Tuntuu, että kivet ovat aika tukevasti paikallaan, mutta kaipa kolot täytyy täyttää sementillä, jos vaikka sadevesi huuhtoo soraa pois. Samalla voisi tasata vinouksia.

      Poista